Barnsäkerhet vid husbygge.

Hur gör man en kontrollplan?

Ett noggrant förarbete minskar risken för kompletteringar och en fördröjd bygglovsprocess. Ett viktigt steg i förarbetet är kontrollplanen, vilken du ska bifoga till handlingarna som du skickar till kommunen när du gör en bygglovsansökan eller bygganmälan. Men hur gör man egentligen en kontrollplan? 

Att upprätta en kontrollplan är byggherrens ansvar. Har du rätt förkunskaper eller tid att sätta dig in i arbetet kan du för enklare byggåtgärder göra den själv. Då kan du använda de färdiga mallar som finns hos till exempel din kommun. Det är dock viktigt att du tar reda på vilka kontrollpunkter som behöver ingå i kontrollplanen för just din byggåtgärd.

Det blir också vanligare och vanligare att kommunen kräver en riskbedömning i samband med förslag till kontrollplan. En anledning till skador och fel är en bristande tillämpningsförmåga av kontrollsystemet, vilket man med riskbedömning vill förbättra. Läs mer om riskbedömning.

Var noggrann när du gör din kontrollplan

Ett genomtänkt och noggrant förarbete i form av ett förslag till kontrollplan, och eventuellt en korrekt riskbedömning, ger kommunens byggnadsnämnd alla nödvändiga underlag inför bedömningen. Du minskar därmed risken för en utdragen ansökningsprocess och fördröjningar redan i ett tidigt skede.

Kontrollplanen ska du bifoga till övriga handlingar när du skickar in en bygglovsansökan eller bygganmälan. Därefter är det handläggare på bygglovsenheten i din kommun som godkänner ansökan – om den bedöms vara korrekt och innehålla rätt kontrollpunkter – utifrån omfattningen på din byggåtgärd.

Fördjupa dig hos Boverket.

Om du inte kan, vill eller har tid

Vi har märkt att många av våra kunder har mer ont om tid än vad de har ont om pengar, och därför väljer att investera i en skräddarsydd och fackmässigt utförd kontrollplan från oss. Genom att du fyller i några uppgifter om din byggåtgärd via vår hemsida får du snart en kontrollplan anpassad efter just ditt bygge och din kommuns krav. Självklart konstrueras din kontrollplan av vår certifierade kontrollansvarig och vi erbjuder dessutom alltid nöjd kund-garanti. Kolla in våra olika paket och se vad som passar just dig och ditt bygge allra bäst. Med Kontrollplan Direkt Plus+ ingår dessutom gransking av dina handlingar och en riskbedömning att bifoga till din ansökan, bland annat.

Lycka till med ditt bygge och välkommen till Kontrollplan Direkt!

prisplan kontrollplan direkt

Relaterade artiklar