Välj ditt projekt
- Tillbyggnad till enbostadshus
- Nytt Attefallshus
- Ny komplementbyggnad
- Nytt Attefallsbostadshus
- Nytt komplementbostadshus
- Ny takkupa
- Installation av solceller
- Installation av eldstad
- Nybyggnad av garage
- Nybyggnad av carport
- Lov för murar och plank
- Ändring av bärande konstruktion
- Fasadändring
- Skyltlov
- Rivningslov
- Ändrad användning
- Ändrad planlösning
- Inredning av vind eller källare
- Inglasning av balkong
- Inglasat uterum
- Marklov
- Nytt växthus
- Inreda ytterligare bostad
- Anslutning till kommunalt avlopp
Tillbyggnad till enbostadshus
Skapa en kontrollplan för tillbyggnad av enbostadshus som radhus, parhus och friliggande villor. Våra kontrollplaner är avsedda att bifogas till bygganmälan vid tillbyggnader upp till 15 kvm (Attefallstillbyggnad) och till bygglovsansökan vid större tillbyggnader.
Nytt Attefallshus
Här skapar du en kontrollplan för nybyggnad av Attefallshus (ej Attefallsbostadshusbostadshus) på din fastighet. Kontrollplanen är lämplig att bifoga till bygganmälan för hus upp till 30 kvm (Attefallshus) och till bygglovsansökan avsedd för större komplementbyggnader. För Attefallsbostadshus och andra komplementbostadshus och garage finns separata kontrollplaner framtagna – se listan!
Ny komplementbyggnad
Här skapar du en kontrollplan för nybyggnad av komplementbyggnad (ej komplementbostadshus) på din fastighet. Kontrollplanen är lämplig att bifoga till bygganmälan för hus upp till 30 kvm (Attefallsåtgärd) och till bygglovsansökan avsedd för större komplementbyggnader. För komplementbyggnader av typen komplementbostadshus eller garage finns separata kontrollplaner framtagna – se nedan!
Nytt Attefallsbostadshus
Här skapar du en kontrollplan för nybyggnad av Attefallsbostadshus på din fastighet. Kontrollplanen är lämplig att bifoga till bygganmälan för bostadshus upp till 30 kvm (Attefallsåtgärd) men också till bygglovsansökan avsedd för större komplementbostäder. För andra typer av komplementbyggnader eller garage finns separata kontrollplaner framtagna – se i listan ovan och nedan!
Nytt komplementbostadshus
Här skapar du en kontrollplan för nybyggnad av komplementbostadshus på din fastighet. Kontrollplanen är lämplig att bifoga till bygganmälan för bostadshus upp till 30 kvm (Attefallsåtgärd) och till bygglovsansökan avsedd för större komplementbostäder. För andra typer av komplementbyggnader eller garage finns separata kontrollplaner framtagna – se i listan ovan och nedan!
Ny takkupa
Skapa en kontrollplan för montering/påbyggnad av takkupa eller frontespis på enbostadshus av typen radhus, parhus eller friliggande villa. Denna kontrollplan är avsedd att bifogas både till bygganmälan om en eller två takkupor (Attefallsåtgärd) eller till en bygglovsansökan vid mer omfattande på- eller ombyggnader av takkupor.
Installation av solceller
Skapa en kontrollplan för montering av solceller eller solfångare på enbostadshus av typen radhus, parhus eller friliggande villa. Denna kontrollplan är avsedd att bifogas både till bygganmälan eller till en bygglovsansökan i de fall då installationen avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende.
Installation av eldstad
Skapa en kontrollplan till din bygganmälan om installation av ny eldstad. Lämplig för alla typer av eldstäder; fristående braskamin, öppna spisar, eftermonterade kassetter, köksspis, kökspanna, vedpanna, vedeldad bastu och så vidare. Läs mer om Kontrollplaner på Bygglovsguiden.
Nybyggnad av garage
Här skapar du en kontrollplan för nybyggnad av garage på din fastighet. Kontrollplanen är lämplig att bifoga till bygganmälan för garage upp till 30 kvm (Attefallsåtgärd) och till bygglovsansökan avsedd för större garage. För andra typer av komplementbyggnader eller komplementbostadshus finns separata kontrollplaner framtagna – se i listan ovan!
Nybyggnad av carport
Här skapar du en kontrollplan för nybyggnad av carport på din fastighet. Kontrollplanen är lämplig att bifoga till bygganmälan för carport upp till 25kvm (Attefallsåtgärd) och till bygglovsansökan avsedd för större carport. För andra typer av komplementbyggnader eller garage finns separata kontrollplaner framtagna – se i listan ovan!
Lov för murar och plank
Här skapar du en kontrollplan för nybyggnad av mur eller plank.
Ändring av bärande konstruktion
Här skapar du en kontrollplan för bygganmälan vid ändring av bärande konstruktion. För att säkerställa att åtgärden är lämplig att genomföra rekommenderar vi varmt att kontakta en konstruktör för rådgivning och eventuell dimensionering av nya bärande byggnadsdelar.
Fasadändring
Skapa en kontrollplan för fasadändring. Som regel krävs bygglov för ändringar av en byggnads yttre utseende, så kallade fasadändringar. Det finns dock vissa undantag från lovplikten för en- och tvåbostadshus. Inom detaljplan krävs som huvudregel bygglov för att ändra en byggnads yttre utseende. I det begreppet ingår flera olika åtgärder som att byta färg, fasadmaterial och typ av taktäckning. Bygglov krävs även för att göra andra ändringar av en byggnad, om byggnadens yttre utseende påverkas avsevärt.
Skyltlov
Skapa en kontrollplan för uppsättning, flytt eller ändring av skylt, vepa eller banderoll. Dessa åtgärder kräver bygglov inom områden med detaljplan. Gemensamt för dessa är att de innehåller ett budskap som marknadsför eller informerar om företag, tjänst eller produkt – eller ger annan typ av information.
Rivningslov
Skapa en kontrollplan för rivningslov (bygglov för rivning) eller för anmälningspliktiga rivningsåtgärder. Inom detaljplanelagt område behöver du som regel rivningslov för att riva byggnad eller del av byggnad. Där det finns områdesbestämmelser avgör kommunen om rivningslov krävs. Utanför områden med detaljplan eller områdesbestämmelser krävs det aldrig rivningslov. Vid vissa åtgärder måste du däremot göra en bygganmälan istället för att begära rivningslov. Vid osäkerhet om huruvida den åtgärd du planerar kräver rivningslov tar du kontakt med kommunens byggnadsnämnd.
Ändrad användning
Skapa en kontrollplan för åtgärder där en byggnad eller del av byggnad får ett ändrat användningssätt. Ändrad användning är ett vitt begrepp som omfattar en stor mängd olika åtgärder. Det krävs inte att byggnadstekniska åtgärder görs för att den ändrade användningen ska vara en ändring enligt PBL. En ändrad användning blir en bygglovspliktig åtgärd först då ändringen medför att byggnaden tas i anspråk för ett väsentligen annat ändamål. Ändring från lokal till bostadslägenhet är bygglovspliktig medan en ändring från studentbostad till vanlig bostadslägenhet inte är det.
Ändrad planlösning
Skapa en kontrollplan för din bygganmälan om ändrad planlösning. Du behöver inte bygglov för att ändra rumsindelningen eller göra andra mindre inre ändringar. Du måste däremot lämna in en anmälan till byggnadsnämnden om du vill göra stora förändringar av byggnadens planlösning. Detta gäller också om det du vill genomföra innebär att bärande delar påverkas eller om du vill göra stora förändringar av installationer för vatten- och avlopp. Läs mer om Kontrollplaner på Bygglovsguiden.
Inredning av vind och källare
Skapa en kontrollplan för din åtgärd avseende inredning av befintlig biyta till boyta. Inredning av källare eller vind i befintligt bostadshus kräver bygglov för ändrad användning. Detaljplanen kan också ha bestämmelser som begränsar möjligheterna att inreda vind och källare. Även nya takkupor och takfönster kräver bygglov eller en bygganmälan.
Inglasning av balkong
Skapa en kontrollplan för inglasning av befintlig balkong. Du behöver som regel bygglov för att glasa in befintliga balkonger. Attefallsreglerna gör dock att det i vissa situationer räcker med en bygganmälan och att du får startbesked. Inglasade balkonger räknas som tillbyggnad som ökar byggnadsvolymen och ändrar det yttre utseendet. En inglasning kan också påverka byggnadens brandskydd och utrymning. Därför krävs ofta, men inte alltid, en bygglovsprövning.
Inglasat uterum
Skapa en kontrollplan för nybyggnad av inglasat uterum eller en inglasning av ett befintligt uterum. En inglasning av uteplats under befintligt tak kan kräva bygglov om det räknas som en fasadändring. Detta behöver bedömas från fall till fall. Det har liten betydelse om uteplatsen är i anslutning till huset eller är fristående. Det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om just din inglasning kräver bygglov eller inte. Det beror främst på hur du vill bygga och var din fastighet är belägen.
Marklov
Här kan du skapa en kontrollplan för marklov på din fastighet.
Nytt växthus
Skapar en kontrollplan för nybyggnad av växthus på din fastighet. Kontrollplanen är lämplig att bifoga till bygganmälan för växthus upp till 30 kvm (Attefallsåtgärd) och till bygglovsansökan avsedd för större komplementbyggnader.
Inreda ytterligare bostad
Skapa en kontrollplan för din åtgärd avseende inredning av ytterligare en bostad inom ett befintligt enbostadshus. Delning av en befintlig bostad till två är en av de fyra Attefallsåtgärderna och kan göras efter en godkänd bygganmälan.
Ändringar i byggnadens yttre, nya dörrar och fönster kan kräva bygglov eller bygganmälan.
Anslutning till kommunalt avlopp
Skapa en kontrollplan för anslutning till kommunalt vatten och avlopp.