En bild på en kamin med varmt ljus, mörkt runt omkring

Att installera en braskamin, öppen spis eller kakelugn

Om du ska installera en ny braskamin, vedspis, kakelugn eller öppen spis behöver du göra en bygganmälan. I den här artikeln kan du läsa om några saker som är bra att känna till.

Höstmörkret har lagt sig och vi går en kall vinter till mötes. Kanske är du en av många som börjat fundera på alternativa värmekällor i din bostad? Att installera en eldstad, det vill säga en vedspis, braskamin, öppen spis eller kakelugn, kan vara en trygg garanti inför kommande vintrar. Dessutom är det ju himla mysigt!

Behöver man bygganmälan för en braskamin?

Om du ska installera en eldstad i en byggnad som tidigare inte haft en eldstad, till exempel i din nybyggda villa, måste du göra en bygganmälan hos din kommun. Du måste sedan invänta startbesked för att få börja bygga din eldstad. Innan dess kan det vara klokt att prata med en sotare för att få dennes råd kring ditt planerade bygge.

När måste man ha bygglov för en ny eldstad?

Om du i och med installation av eldstad också behöver bygga en skorsten eller utanpåliggande rökkanal kan du behöva ansöka om bygglov. Detta eftersom en skorsten eller rökkanal förändrar byggnadens yttre.

Får man sätta in en kamin själv?

Det får man, men kom ihåg att du inte får börja bygga förrän du fått startbesked från kommunen. När du köper en kamin följer det oftast med en beskrivning för hur du ska montera. Finns det en befintlig skorsten bör du kontakta en sotare inför installationen. Innan kaminen får användas ska den godkännas i samband med sotarens besiktning.

Vilka dokument kan man behöva bifoga till sin bygganmälan eller bygglovsansökan?

– En situationsplan, det vill säga en ritning, som visar fastigheten och dess omgivning ovanifrån. Du hämtar den i regel gratis via din kommun. Du markerar sedan vilken fastighet installationen gäller.
– En fasadritning där du ritat ut den nya skorstenen
– En planritning med den nya eldstadens placering
– Ett förslag till kontrollplan

Om du inte vill, kan eller har tid

Om du saknar förkunskaper och har ont om tid kan det vara värt att investera i en skräddarsydd och fackmässigt utförd kontrollplan. Genom att du fyller i några uppgifter om din byggåtgärd via vår hemsida får du snart en kontrollplan anpassad efter just ditt bygge och din kommuns krav för till exempel en ny eldstad. Självklart konstruerar våra certifierade kontrollansvariga din kontrollplan och vi erbjuder alltid nöjd kund-garanti. Kolla in våra olika paket och se vad som passar just dig och ditt bygge allra bäst. Läs gärna på hos Boverket om installation av eldstad.

Lycka till med din eldstad och välkommen till Kontrollplan Direkt!

prisplan kontrollplan direkt